17th IEEE INTERNATIONAL CONFERENCE ON OPEN-SOURCE SYSTEMS AND TECHNOLOGIES (ICOSST 2023)

version 14

20th -21st December 2023

OPENING CEREMONY

Wednesday 20th December 2023 | Duration [09:30 – 10:15] Hrs. Venue: Transport Seminar Hall, UET, Lahore, Pakistan

Time	Activity					
[09:30-09:33]	Recitation of Holy Quran					
[09:32-09:35]	National Anthem					
[09:35-09:37]	Video flashback of the ICOSST					
[09:37 – 09:45]	Welcome Note by:					
	Prof. Dr. Waqar Mahmood					
	Director, KICS UET Lahore					
[09:45 - 09:48]	Prospects of the 17 th ICOSST 2023					
	Video					
[09:48-09:52]	Remarks by:					
	Mr. Ahsan Younas					
	MD Punjab Safe Cities Authority					
[09:52 - 09:55]	[5] Remarks by:					
	Mr. Ayub Ghauri					
	CEO – Founder HospitAll (Pvt) Ltd					
[09:55 - 10:00]	Remarks by:					
	Prof. Dr. Habib ur Rehman					
	Vice Chancellor UET Lahore					
[10:00 - 10:15]	Presentation of souvenirs					
[10:15]	Group photo					
	Exhibition Visit and Tea Break					
	45 mins					

DAY 1 (20th DECEMBER 2023)

Time Track – 1A	Venue: UET Main Auditorium CR1 Room	Time Track – 1B	Venue: UET Main Auditorium CR2 Room Track Tile: NLP, Artificial Intelligence, and Autonomous Systems			
Session	Chair: Dr. Majid Hussain	Session Cl	Session Chair: Dr Syed Waqar ul Qounain Jaffry			
	Talk 1 Innovation, Knowledge Base Economy & Chip Design Dr. Rashad Ramzan National University of Computer and Emerging Sciences, (FAST-NU) Islamabad	[11:00- 11:15] Hrs 15 Minutes	Vote Bank Forecast Based on Social Media Sentiment Analysis (Engineer Muhammad Imran Ghafoor)		(u	
[11:00- 11:45] Hrs 45 Minutes		[11:15- 11:30] Hrs 15 Minutes	Cross comparison of COVID-19 fake news detection machine learning models (Abdul Hannan)	l Projects Exhibition at Main Auditorium Lobby	air Dr Aslaı	
		[11:30- 11:45] Hrs 15 Minutes	Multilingual Transliteration based Urdu Chatbot using Rasa Framework (Hira Mohiuddin)		ssroom (Ch	(SN
	Talk 2	[11:45- 12:00] Hrs 15 Minutes	Isolated Words Speech Recognition System for Brahvi Language using Recurrent Neural Network (Muhammad Khalid)		s in Smart Cla	ruitment Drive (Walk in Interviews)
[11:45 - 12:30] Hrs 45 Minutes	Cognitive Approach to Subjectivity in machines Prof. Dr. Wajahat Mahmood Qazi	[12:00- 12:15] Hrs 15 Minutes	Speech Emotion Recognition in Pakistani-Accented English Language (Muhammad Bilal)		er Security Workshops in Smart Classroom (Chair Dr Aslam)	t Drive (W
	COMSATS Lahore	[12:15- 12:30] Hrs 15 Minutes	Low-cost multi-layer approach for motion detection system for area monitoring (M Farhan Shahid)			Recruitmen
[12:30 - 13:15] Hrs 45 Minutes		[12:30- 12:45] Hrs 15 Minutes	Advancing Epilepsy Disease Classification through Machine Learning and Deep Learning Models Utilizing EEG Data (Adnan Saleem)	Industrial P	Generative AI and Cyber	
	<i>Talk 3</i> Saving Our Cities with Technology and Data- Driven Decision Making	[12:45- 13:00] Hrs 15 Minutes	Mitigating Challenges in Fraud Transaction Detection: Overcoming Imbalanced Datasets and Feature Complexity via Down-Sampling and Dimension Reduction (Yasir Malik)		Generati	
	Prof. Dr. Momin Uppal LUMS	[13:00- 13:15] Hrs 15 Minutes	[13:00- 13:15] HrsRobotrolley: Customer Following Trolley (CET)			
		[13:15- 13:30] Hrs 15 Minutes	Multi-Modal Architecture for Cricket Highlights Generation Using Computer Vision and Large Language Model (Husnain Sattar)			

Lunch and Prayer Break [13:15 - 14:00] Hrs

SESSION-II					
Time Track – 2A	Venue: UET Main Auditorium CR1 Room	Time Track – 2B	Venue: UET Main Auditorium CR2 Room Track Tile: IoT, Robotics, Networking, and Cloud Computing		
Sessi	on Chair: Dr. Amir Mehmood Talk 4	[14:00 - 14:15] Hrs 15 Minutes	ion Chair: Dr. Amjad Hussain An Artificial Bee Colony Based PID Tunning Algorithm for Inverted Pendulum and Cart System (Sabir Husnain)		
14:45] Hrs 45 Minutes	Transforming the Future with Artificial Intelligence Dr. Yasir Ayyaz Chairman/CPD at National Center of Artificial Intelligence (NCAI) NUST Islamabad	[14:15 - 14:30] Hrs 15 Minutes	Ownership Verification For Digital Art Using Smart Contract And Blockchain Technology (Engineer Muhammad Imran Ghafoor)	strial Projects Exhibition at Main Auditorium Lobby	
		[14:30 - 14:45] Hrs 15 Minutes	Forecasting Groundwater Depletion in Quetta Sub-Basin using Remote Sensing Data: Deep Learning Approach (Fatima)		erviews)
Talk 5		[14:45 - 15:00] Hrs 15 Minutes	Securing Bio-FET Interfaces in IoBNT Systems using Deep Learning Techniques (Taimur Bakhshi)	n at Main A	(Walk in Int
[14:45 - 15:30] Hrs 45 Minutes D	Enabling Technologies for Internet of Things in 6G Networks Dr. Waleed Ijaz	[15:00 - 15:15] Hrs 15 Minutes	DBoT: Enhancing Scalability and Privacy in Intelligent Buildings through a Blockchain-Based Direct Acyclic Graph (Syed Irfan Raza Naqvi)	ects Exhibitio	Recruitment Drive (Walk in Interviews)
	Lakehead University Canada	[15:15 - 15:30] Hrs 15 Minutes	Automated White Box Test Case Generation for Statement Coverage Using U-NSGA-III (Mehwish Naz)	ustrial Proj	Recrui
515.00	Talk 6	[15:30 - 15:45] Hrs 15 Minutes	MIoT-based Smart Cardiac Healthcare Monitoring System for Ubiquitous Healthcare Services (Umara Umar)	Indu	
[15:30 - 16:15] Hrs 45 Minutes	Emerging Trend of Augmenting Intelligence in ICT Systems Dr. Shoab Ahmad Khan	[15:45 - 16:00] Hrs 15 Minutes	Securing the Skies: Enhancing Communication Security for Unmanned Aerial Vehicles (Iram Fatima Hashmi)		
	CEO CARE	[16:00 - 16:15] Hrs 15 Minutes	A Real-Time System for Classification of Pakistan Sign Language using Machine Learning (Muhammad Tanveer Riaz)		

	Talk 6a	
[16:15 -	From Data to Dreams:	
16:45] Hrs	Unlocking the Potential of	
30 Minutes	Generative AI with AWS	
	Cloud Computing	
	Dr. Amir Mehmood	
	KICS UET Lahore	
	Closing Re	emarks Day 1

DAY 2 (21th DECEMBER 2023)

	SESS	SION-I		
Time: Track-3A	Venue: UET Main Auditorium CR1 Room	Time: Track-3B	Venue: UET Main Auditorium CR2 Room Track Tile: Computer Vision, Meta Verse, and Virtual Reality	-
Sess	ion Chair: Dr. Usman Ghani	Session Chairs	s: Dr. Yasir Saleem and Dr. Majid Hussain	
[10:00- 10:45] Hrs 45 Minutes	Talk 7 Foresight into the role Generative AI powered Care Robots for the aging world population Dr. Humayun (Hugh) Rashid CEO Xaver	[10:00- 10:45] Hrs 45 Minutes	Talk 11Envisioning precision medicine: augmented reality (opensource solutions) shaping thefuture of epilepsy surgeryDr. Muhammad Shahzad ZafarProfessor of Pediatrics AssistantProfessor of Pediatrics AssistantProfessor in NeurologyUnited States	Brainiac Student competition in KICS 5 Room Main Auditorium
[10:45- 11:30] Hrs 45 Minutes	<i>Talk 8</i> NCAI's Impactful Journey in AI Domains Dr. Usman Ghani UET Lahore	[10:45- 11:00] Hrs 15 Minutes	Uncovering Sentiments Expressed on GPT in Academic Papers (Alicia Hong)	KICS 5 Roo
		[11:00- 11:15] Hrs 15 Minutes	EfficientNetB0 Ensemble Model for Unified Deepfakes Detection (Samiya Afzal Minhas)	npetition in
		[11:15- 11:30] Hrs 15 Minutes	Review on Detection and Classification of Diabetic Retinopathy using Fundus Images (Azhar Imran)	Student cor
	Talk 9	[11:30- 11:45] Hrs 15 Minutes	Path Tracking and Obstacle Avoidance Control Using Deep Reinforcement Learning for Autonomous Vehicles (Tariq Naeem)	Brainiac
[11:30- 12:15] Hrs 45 Minutes	Talk Title: Why LLM's are not enough <i>Ahad Khursheed</i> Agile CEO Saudi	[11:45- 12:00] Hrs 15 Minutes	Automated Hematology: Blood Cell Detection and Classification Using Deep Learning Algorithms (Tahira Mahboob)	
		[12:00- 12:15] Hrs 15 Minutes	Automated Deep Learning Based Knee Osteoarthritis Joint Extraction and Classification (Sonain Jamil)	

[12:15- 13:00] Hrs 45 Minutes	<i>Talk 10</i> The Weakest Link Khurram Javed Director Capacity Building at National CERT, Government of Pakistan		[12:15- 12:30] Hrs 15 Minutes [12:30- 12:45] Hrs 15 Minutes	AR Qaida: AR Assisted Multi-level Interactive Framework for Smart Learning of Early to Primary School Children (Ayesha Azam) Formal Modeling and Verification of IoT-based Smart Waste Management System using SPIN (Husnain Raza)	
			[12:45- 13:00] Hrs 15 Minutes [13:00- 13:15] Hrs	Evaluation of the Energy Pricing of Electric Vehicle Charging Stations using Convex Optimization Strategy (Muneeb Hassan) LsStk: Lightweight solution to preventing Stack from buffer overflow vulnerability	competition
			15 Minutes [13:15- 13:30] Hrs 15 Minutes [13:30-	(Muhammad Ahsan) License compatibility for Python packages: the FASTEN PyPI plugin (Michele Scarlato) LCV-CM: a FASTEN Open Source	Brainiac Student competition
	Lunch and P	raye	13:45] Hrs 15 Minutes er Break 13:00	License Compliance Verifier with Compatibility Matrix (Michele Scarlato)	I
	Day 2	2 S	ESSION-	II	
Time: Track-4A	Venue: Transport Seminar Hall				
Sess	ion Chair: Dr. Amir Mehmood				
[14:15- 15:00] Hrs 45 Minutes	Talk 12All Technology is Social:Going Beyond Building LLMsDr Ather usamaEdtechPanel Discussion	-			
[15:00-	Generative AI: The Engine of the Next Digital Revolution - Challenges and Opportunities. <i>Moderator</i>				
[13.00- 16:00] Hrs 60 Minutes	Mr. Farhan Riaz Panelists Dr. Waqar Mehmood Dr. Amir Mehmood Mr. Ahad Khurshid Mr. Malik Mudasir Ms. Sadia Gondal				

CLOSING CEREMONY					
Thursday 21st December 2023 Duration [04:00 – 05:00] Hrs. Venue: Transport Seminar Hall, UET, Lahore, Pakistan					
Time Activity					
[04:00-04:03]	Recitation of Holy Quran				
[04:03 - 04:05]	National Anthem				
	Closing Notes by:				
[04:05 - 04:10]	Prof. Dr. Waqar Mahmood				
	Director, KICS UET Lahore				
[04:10-04:12]	ICOSST 2023 Highlights				
	Remarks by:				
[04:12 - 04:17]	Mr. Ahad Khurshid				
	Co-founder Agile Loop				
	Remarks by:				
[04:17 - 04:21]	Mr. Malik Mudasir				
	Central Executive Committee Member, P@sha				
	Remarks by:				
[04:21 - 04:24]	Dr. Ather Osama				
	Managing Partner, EDTech				
	Remarks by:				
[04:24 - 04:30]	Prof. Dr. Habib ur Rehman				
	Vice Chancellor UET Lahore				
[04:30-04:45]	Presentation of Souvenirs and Prize Distribution				
[04:45]	Group photo & Hi-Tea				